Mitt namn är Lelle Jansson, boende med fru i Barkarby / Stockholm. Jag har drivit whiskyklybben WK Boothie i Stockholm sen 2008 och vi har varit medlemmar i SWF sen det året också. Nu håller jag provningar även utanför klubbmiljö, på bla Restaurang Lilla Barkarby i Järfälla och Restaurang & Bryggeri Waza i Stockholm samt hos SPF:s pensionärsföreningar i Stockholms Län. Jag har i hela mitt liv jobbat i transportbranschen men har nu varit sjukskriven en längre tid för en allvarlig nackskada vilket har gjort att jag lyckligtvis har kunnat engagera mig ännu mer i det som jag egentligen älskar...Whisky. https://lellesmalt.blogspot.com/

Tennessee Whiskey, en okänd kändis

2020-06-15 måndag 11:25

Ett av världens mest kända whiskymärken tillhör en av världens minst kända whiskyvarianter.
Alla, världen över oavsett om man gillar whisky eller inte känner igen Jack Daniels klassiska logga och vet också att det är just en whisky, att den är amerikansk och att det är en Bourbon..Men vänta lite nu, det är här som det oftast felar och då handlar det faktiskt inte enbart om dom som inte är så insatta i ämnet whisky utan även dom som menar på att dom är det.
Jim Beam och Jack Daniels är dom mest kända och mest köpta av amerikansk whisky i världen, Jim Beam är en Bourbon medans Jack Daniels inte är det. JD tillhör den variant av whisky som jag nu ska prata lite om, nämligen Tennessee Whiskey.

Tennessee Whiskey är en egen variant av whisky och som genomgår en lite annorlunda tillverkningsprocess än sin kusin Bourbon.

När man ska producera en Tennessee Whiskey så ska spriten destilleras på minst 51% majs, resterande % är oftast råg och korn.
Faten måste vara av amerikansk Vitek, dom ska vara oanvända och kolade på insidan.
Så här långt så skiljer sig ju inte reglerna från tillverkningen av en Bourbon men efter denna inledning och innan whiskyn läggs på fat så ska den genomgå en detalj som gör den till just en Tennessee Whiskey och den proceduren kallas för Lincoln County Process och innebär att whiskyn filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet under ett par veckors tid vilket för med sig att whiskyn får en extra skjuts av sötma och smak. Efter den behandlingen så ska whiskyn, precis som en Bourbon lagras i minst två år.

Man kan ju tycka att det här är en väldigt liten detalj i det stora hela men att kalla en Jack Daniels för en Bourbon i staden Lynchburg, Tennessee ses inte med blida ögon där dom är väldigt stolta över sin variant av whisky.

Några andra whisky, förutom ovan nämnda Jack Daniels som tillhör kategorin Tennessee Whiskey är bla Uncle Nearest, Collier & McKeel, George Dickel & Nelson's Green Briar.



2021

  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022

mars

  • Januari
  • Februari
  • Mars
  • April
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • Augusti
  • September
  • Oktober
  • November
  • December

  • Hela Sverige
  • Västra Götaland
  • Västernorrland
  • Dalarna
  • Kalmar
  • Stockholm
  • Halland
  • Södermanland
  • Jönköping
  • Uppsala
  • Blekinge
  • Skåne
  • Västmanland
  • Värmland
  • Örebro
  • Gävleborg
  • Östergötland
  • Västerbotten
  • Kronoberg
  • Jämtland
  • Norrbotten
mån tis ons tor fre lör sön
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04

Bloggar

WHISKYTOWER – The Soul of Whisky // WTV 346 – RoslagsWhisky EKO 4×30
Vi provar i detta avsnitt Svensk whisky från Norrtelje brenneri. RoslagsWhisky EKO 4×30 har... Läs mer »

Tjeders whisky // Ardbeg Blasda
Idag, den där Ardbegen. Jag smakade den sist för typ en tio år sedan kanske, och gillade den då.... Läs mer »