Gáhkku

2021-01-18 måndag 13:02

 Samiskt tunnbröd, glödhoppor, mjukkaka, glödkaka… ja visst stämmer det att kärt barn har många namn! För mig är Gáhkku brödets bröd med doft av trygghet och smak av kärlek. Att det dessutom är både ett lätt och kul arbete gör inte saken sämre.

Enligt tradition bakas brödet på bakbord i kåta samt gräddas på sten eller en panna vid glöden. I brist på det fungerar förstås spis eller ugn lika bra, använd då en panna eller gryta av gjutjärn och grädda på vardera sida på medelhög värme eller i ugn på ca 250 grader. 

Recept på Gáhkku finns det många varianter av men här vill jag bjuda på mitt. Gällande måttenheter tror jag det bästa är att öva sig fram och gå på känsla. Vill du exempelvis ha brödet grövre kan byta ut en del av mjölet till havregryn, med riven morot eller äpple i blir det saftigare och med kryddor och fröer kan du skapa din alldeles egen karaktär.



Ingredienser, ca 10-12 bröd

50 g smör eller 0,5 dl olja

5 dl mjölk eller vatten

1 pkt jäst á 50 g eller 25 g torrjäst

1 dl ljus sirap

2 rågade tsk salt

9 dl vetemjöl

3 dl rågsikt

Gör såhär:

- Smält smöret och häll i vätskan. Värm till 37 grader.

- Smula ned jäst i en bunke, häll på vätska och blanda till en slät lösning.

- Häll i sirap och salt och blanda samman.

- I med mjölet i omgångar. Knåda eller kör med degblandare tills att degen är smidig och fast samt släpper kanterna. Täck över med duk och låt jäsa minst 60 minuter.

- Ta ut degen och knåda noga på mjölat bakbord, dela upp i 10-12 degbollar.

- Kavla ut runda kakor, ca 0,5 cm tjocka. Nagga med gaffel eller använd kruskavel.

- Låt jäsa en andra omgång under duk ca 30 minuter (valfritt).

- Grädda i gjutjärnspanna på medelhög värme ca 2 minuter per sida.

Med fördel serveras Gáhkku alldeles nygräddat med drypande smör på men det är också ett utomordentligt ryggsäcksbröd som håller sig länge. Om du planerar en utflykt och vill njuta nybakad bröd på din tur kan du även förbereda genom att blanda alla torra ingredienser i en påse (använd då torrjäst) och fylla upp en termos med den varma vätskan. När det är dags att baka häller du försiktigt vätskan i påsen och blandar genom att trycka på påsen. Låt degen jäsa med hjälp av din kroppsvärme, ca 45 minuter innanför jackan och portionera sedan ut bullar som du plattar till och gräddar på panna ovanför glödbädd. 

Och glöm inte, NJUT!


2021

  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022

februari

  • Januari
  • Februari
  • Mars
  • April
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • Augusti
  • September
  • Oktober
  • November
  • December

  • Hela Sverige
  • Västra Götaland
  • Västernorrland
  • Dalarna
  • Kalmar
  • Stockholm
  • Halland
  • Södermanland
  • Jönköping
  • Uppsala
  • Blekinge
  • Skåne
  • Västmanland
  • Värmland
  • Örebro
  • Gävleborg
  • Östergötland
  • Västerbotten
  • Kronoberg
  • Jämtland
  • Norrbotten
mån tis ons tor fre lör sön
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Bloggar

Tjeders whisky // En modern sherrybomb blindprovad
En blindprovad whisky. Som vanligt gäller att noterna återges helt oredigerade. Här är de: Doft:... Läs mer »

Tjeders whisky // Mackmyra Moment Körsbärsrök
Jag har legat efter med provandet. Ett sample på Mackmyras Körsbärsrök i deras Moment-serie har n... Läs mer »