Mitt namn är Lelle Jansson, boende med fru i Barkarby / Stockholm. Jag har drivit whiskyklybben WK Boothie i Stockholm sen 2008 och vi har varit medlemmar i SWF sen det året också. Nu håller jag provningar även utanför klubbmiljö, på bla Restaurang Lilla Barkarby i Järfälla och Restaurang & Bryggeri Waza i Stockholm samt hos SPF:s pensionärsföreningar i Stockholms Län. Jag har i hela mitt liv jobbat i transportbranschen men har nu varit sjukskriven en längre tid för en allvarlig nackskada vilket har gjort att jag lyckligtvis har kunnat engagera mig ännu mer i det som jag egentligen älskar...Whisky. https://lellesmalt.blogspot.com/

Den mystiska amerikanaren

2019-11-21 torsdag 11:03

Förra helgen så besökte vi Uppsala och när jag åker iväg hemifrån för några dagar så brukar jag ju alltid ha med mig en whisky och den här gången så föll valet på Bulleit Kentucky Straight Bourbon.


För något år sedan så skrev jag på den här sidan om just den whiskeyn och jag tänkte nu ta upp den tråden igen eftersom jag idag vet saker jag inte visste då och som inte många heller visste då eller nu...Eh, om det där lät lite rörigt så beror det på allt runtomkring den här whiskeyn är lite rörigt.

För det första så vet jag nu att whiskeyn inte ska uttalas Bullej som jag förut trodde utan Bullett så då är vi ju åtminstone klara med den delen.

Allting började på 1830-talet då en herre vid namn Augustus Bulleit började framställa whiskey. Han gjorde Rågwhiskey fram till år 1860 då han på ett mystiskt sätt försvann för att aldrig mer återses. År 1987 så tog hans barnbarnsbarn Tom Bulleit upp det här med whiskey igen men gjorde då istället Bourbon men eftersom han inte hade ett eget destilleri så använde han sig av destilleriet Buffalo Trace den första tiden och kunde presentera sina första flaskor 1995.

1997 så köpte det Kanadensiska whiskyföretaget Seagram upp varumärket Bulleit för att dom ville ha en Bourbonwhiskey i sin portfölj och flyttade samtidigt produktionen till destilleriet Four Roses i Lawrenceburg, Kentucky.

Tre år senare så sålde Seagram varumärket Bulleit till jättekoncernen Diageo som förlängde kontraktet med destilleriet Four Roses som fortsatte tillverka whiskeyn till år 2013. Därefter så kom ett antal år som är väldigt diffusa för ingen verkar riktigt veta vem eller var Bulleit Bourbon tillverkades då. Jag läste en intervju med en som jobbat med whiskeyn men han ville inte avslöja någonting om produkten eller produktionen.



Helt plötsligt så öppnade dock ett destilleri 2017 i den lilla staden Shelbyville med bara 14.000 invånare i Kentucky med namnet Bulleit Distilling Co och det verkar ju som om det är just där som whiskeyn idag tillverkas och buteljeras i staden Louisville (4 mil väster om Shelbyville).

Som sagt så har allting varit lite oklart med denna amerikanare men trots det så är det en enligt mig förträfflig Bourbonwhiskey och lite annorlunda på grund av att den innehåller, förutom 68% majs och 4% korn så stor del som hela 28% råg. Med en kostnad på 359 skr så är den ju väldigt prisvärd och på välsorterade bolag så finns det även en Bulleit Rye som också är riktigt bra.



2025

  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
  • 2025

februari

  • Januari
  • Februari
  • Mars
  • April
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • Augusti
  • September
  • Oktober
  • November
  • December

  • Hela Sverige
  • Västra Götaland
  • Västernorrland
  • Dalarna
  • Kalmar
  • Stockholm
  • Halland
  • Södermanland
  • Jönköping
  • Uppsala
  • Blekinge
  • Skåne
  • Västmanland
  • Värmland
  • Örebro
  • Gävleborg
  • Östergötland
  • Västerbotten
  • Kronoberg
  • Jämtland
  • Norrbotten
mån tis ons tor fre lör sön
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02

Bloggar

Tjeders whisky // Caol ila Tarred ropes & treacle
Detta är något så ovanligt som en NAS single cask. I denna vår tid när folk vant sig vid att beta... Läs mer »

Tjeders whisky // Longrow 18 (2024)
Springbanks hårt rökiga, dubbeldestillerade sprit heter Longrow. Sedan 2008 har det nästan varje... Läs mer »