Mitt namn är Lelle Jansson, boende med fru i Barkarby / Stockholm.
Jag har drivit whiskyklybben WK Boothie i Stockholm sen 2008 och vi har varit medlemmar i SWF sen det året också.
Nu håller jag provningar även utanför klubbmiljö, på bla Restaurang Lilla Barkarby i Järfälla och Restaurang & Bryggeri Waza i Stockholm samt hos SPF:s pensionärsföreningar i Stockholms Län. Jag har i hela mitt liv jobbat i transportbranschen men har nu varit sjukskriven en längre tid för en allvarlig nackskada vilket har gjort att jag lyckligtvis har kunnat engagera mig ännu mer i det som jag egentligen älskar...Whisky.
https://lellesmalt.blogspot.com/
Whisky gjort på vete är nog den minst vanliga varianten av whisky i världen, du hittar den nästan enbart i USA men det finns en och annan variant på annat håll. Precis som det låter så är ju huvudgrödan i denna whisky då vete och dom regler för att tillverka en vete whisky i Amerika lyder som följer: Den måste innehålla minst 51% vete, resterande % kan vara majs, råg eller korn. Whiskyn måste lagras i nya oanvända fat av amerikansk Vitek som också måste vara kolade och lagringen måste vara i minst 2 år. Alkoholprocenten måste sen vara minst 40% vid buteljering. En whisky gjord på vete är ungefär som ljust bröd, den är mjuk, milt smakrik och söt och här i Sverige så vet jag att man åtminstone kan få tag i Dry Fly Wheat Whiskeysom finns att beställa på www.clydesdale.se. Det finns också en skotsk whisky som heter Haig Club från The House of Haig Distillerysom faktiskt innehåller hela 90% vete och resterande 10 % korn men eftersom det handlar om Europa så går denna här under beteckningen Grain whisky men skulle vara en Wheat Whiskey i USA. Det ska ju aldrig vara enkelt. Det amerikanska destilleriet Maker's Markgör ju bla en Bourbon där dom förutom den vanliga dosen majs använder sig av en hög % vete och en sådan variant kallas för Wheated Bourbon. Det är i USA vanligare att man använder vete som en smakingrediens när man gör Bourbon eller Rye istället för att göra Straight Wheat Whiskey. Andra whisky gjorda på vete i USA är bla: Bernheim Original Wheat, A.D. Laws Triticum Straight Wheat och OYO Whiskey.