Nässelsoppa med pocherat ägg

2021-05-04 tisdag 09:29

 Ett riktigt vårtecken är när du kan skymta brännässlans ankomst, en återkommande gröda i naturens egna skafferi med många fantastiska egenskaper. Faktum är att brännässlan använts genom århundranden i medicinalt syfte för att såväl rena blod som att motverka hudproblem, allergi och reumatiska sjukdomar.

Ett utmärkt sätt att inviga våren på är att plocka färska nässlor för att använda i din matlagning; en billig råvara som kan omvandlas till en utomordentlig festmåltid. Att nässlor dessutom är sprängfylld av nyttigheter såsom kalium, magnesium, järn samt C-, B- och A-vitamin gör inte saken sämre, eller hur?! Med fördel skördas nässlor så tidigt som möjligt eftersom dem är som godast då dem är små och späd. För att undvika att bränna sig på nässlornas brännhår är det en god idé att använda ett par rejäla med ändå smidiga handskar. För att kunna äta nässlorna behöver dem förvällas i kokande vatten eller torkas, på så vis försvinner den brännande effekten.

Nässlor kan användas som smaksättande ingrediens, elegant tillbehör eller som huvudråvara i din matlagning. Ett vinnande koncept är krämig nässelsoppa med pocherat ägg vilket du med fördel serverar tillsammans med ett friskt och sprudlande bubbel för att uppnå succé!



Tillagning

1.    Skölj nässlorna innan du förväller dem i kokande vatten. Kyl ned med kallt vatten och krama därefter ur vätskan.

2.     Hacka upp persilja och lök. Fräs på tillsammans med pressad vitlök i panna med olja och smör.

3.     Tillsätt grönsaksbuljong och vatten. Koka upp innan du lägger i dem förvällda nässlorna.

4.     Tillsätt grädde och mjölk och låt koka en stund.

5.     Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar.

 

Ingredienser

Ca 2 liter nässlor

1 dl persilja

2 schalottenlökar

1 rejäl klyfta vitlök

Grönsaksbuljong

ca 1 dl vatten  

2 dl grädde

2 dl mjölk

Olja och smör

Salt och peppar

       


      Till nässelsoppan blir det såväl gott som tjusigt med pocherade ägg. För att göra detta behöver du:


·       Koka upp ca 1,5 liter vatten med 1 msk salt och 2 msk ättika.
·       Knäck försiktigt ned ett ägg per kopp.
·       Drag av kastrullen med det kokande vattnet från värmen och vispa runt vattnet tills det uppstår en virvel.

·       Häll försiktigt ned äggen mot kanten av kastrullen och låt dem svepas med i virveln.
·       Låt äggen dra i det sjudande vattnet ca 2,5 minut innan du lyfter upp dem med hjälp av en hålslev.
·       Låt äggen mellanlanda på handduk innan servering.

2021

  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022

juni

  • Januari
  • Februari
  • Mars
  • April
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • Augusti
  • September
  • Oktober
  • November
  • December

  • Hela Sverige
  • Västra Götaland
  • Västernorrland
  • Dalarna
  • Kalmar
  • Stockholm
  • Halland
  • Södermanland
  • Jönköping
  • Uppsala
  • Blekinge
  • Skåne
  • Västmanland
  • Värmland
  • Örebro
  • Gävleborg
  • Östergötland
  • Västerbotten
  • Kronoberg
  • Jämtland
  • Norrbotten
mån tis ons tor fre lör sön
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04

Bloggar

Tjeders whisky // Fem från förr, V: Strathisla 15 YO SC96
Så har vi då kommit till den sista av de fem whiskies Hasse Peters skickade mig för många år seda... Läs mer »

Tjeders whisky // Fem från förr, IV: Glen Grant 10 YO
Ni kan storyn nu: fem whiskies buteljerade för länge sedan som jag fick från Hasse Peters och nu... Läs mer »