Vårsommarens godaste Nässelpesto

2021-05-18 tisdag 12:57

Brännässlor kan vara ett av dem första vårtecknen; ett delikat ogräs som jag skördar så tidigt som möjligt medan dem är små och späd och som godast till matlagning. En riktig klassiker är att göra krämig nässelsoppa med pocherat äggvilket du lätt svänger ihop med detta recept. Servera soppan med ett friskt och sprudlande bubbel och du har skapat dig en riktig festmåltid!

Ett annat smarrigt tips är att göra en försvenskad variant på en italiensk favorit, nämligen pesto. Pesto är perfekt att duka fram som tillbehör till sommarens grillade middagar, smaksätta strandhängets pastasallad med eller servera som aptitretande antipasti.  

Då tillverkning av pesto grundar sig mycket i tycke och smak är det svårt att ange specifika måttenheter. Man får helt enkelt gå på sin egna känsla och smaksätta som man själv önskar. I min pesto vill jag att smaken av nässlor ska vara tydlig, därför tar jag det lite försiktigt med att addera ingredienser som lätt tar över smak, såsom vitlök eller chili. Istället för pinjenötter väljer jag solroskärnor samt pumpakärnor och olivoljan byter jag ut mot en solrosolja av god kvalitet, gärna en kallpressad sådan då det ger betydligt mer smak och innehåller fler nyttoämnen. Denna omgång lade jag dessutom till lite kallpressad Rybsolja för extra finess, en nötig och smakrik olja som producerats av Rö´grinna Gård i Hammarstrand.


Ingredienser

Ca 2 liter nyskördade och förvällda nässlor

1–2 klyftor vitlök

2 dl Solroskärnor

1 ½ dl Pumpakärnor

Ca 4 dl Solrosolja

Riven västerbottenost

Salt och peppar

(Ev. Juice och zest från ½ lime för att addera syra)


Gör så här:

Lägg samtliga ingredienser, utom den rivna osten, i en matberedare och mixa samman (det går lika bra att använda en traditionell mortel). Vänd sedan ned riven västerbottenost och smaka av med salt och peppar. För att få in lite syra kan du med fördel addera juice och/eller zest från en lime och om du precis som jag vill ha lite crunch i din pesto kan du spara en del av fröna och tillsätta efter att du mixat. Och för allt i världen, snåla inte på oljan!


2024

  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
  • 2025

december

  • Januari
  • Februari
  • Mars
  • April
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • Augusti
  • September
  • Oktober
  • November
  • December

  • Hela Sverige
  • Västra Götaland
  • Västernorrland
  • Dalarna
  • Kalmar
  • Stockholm
  • Halland
  • Södermanland
  • Jönköping
  • Uppsala
  • Blekinge
  • Skåne
  • Västmanland
  • Värmland
  • Örebro
  • Gävleborg
  • Östergötland
  • Västerbotten
  • Kronoberg
  • Jämtland
  • Norrbotten
mån tis ons tor fre lör sön
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05

Bloggar

Tjeders whisky // En Port Charlotte 10 YO från ”förr”
Port Charlotte, Islaydestilleriet Bruichladdichs hårt rökiga dubbeldestillerade destillat, fick n... Läs mer »

Tjeders whisky // En underbar Dufftown från 70-talet
Det svartvita fotot ovan togs av whiskyhistorikern John R Hume i maj 1974. Det visar destilleriet... Läs mer »